free counters

Selasa, 30 November 2010

Kupang Goreng Kunyit


Bahan-Bahan.

600 gram kupang yang telah  di kopek
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu kecil garam untuk digaul bersama kupang
2 biji kentang dikupas kulitnya dan potong menyerong

Bahan Untuk Dihiris:

1 biji bawang besar dihiris
2 biji bawang putih dihiris halus
1 inci halia di hiris halus
5 batang lada hijau dihiris serong
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara penyediaan:

1 Bersihkan kupang, cuci dan toskan. Lumur dengan garam dan serbuk kunyit, perap sekurang kurangnya 30 minit.
2 Panaskan minyak di kuali. Goreng kentang yang telah di potong menyerong dan gaulkan sehingga ia  sedikit empuk.
3 Setelah empuk, masukkan kupang yang di perap tadi dan gaul sebati. Tutup kuali sebentar.
4 Masukkan hirisan bawang besar, bawang putih, hirisan halia dan hirisan lada hijau. Gaul hingga sebati dan tutup kuali sebentar.Perasakan dengan garam dan gula.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan