Bahan-Bahan. |
600 gram kupang yang telah di kopek |
1 sudu besar serbuk kunyit |
1 sudu kecil garam untuk digaul bersama kupang |
2 biji kentang dikupas kulitnya dan potong menyerong |
Bahan Untuk Dihiris: |
1 biji bawang besar dihiris |
2 biji bawang putih dihiris halus |
1 inci halia di hiris halus |
5 batang lada hijau dihiris serong |
Garam dan gula secukup rasa |
Minyak untuk menumis |
Cara penyediaan: |
1 Bersihkan kupang, cuci dan toskan. Lumur dengan garam dan serbuk kunyit, perap sekurang kurangnya 30 minit. |
2 Panaskan minyak di kuali. Goreng kentang yang telah di potong menyerong dan gaulkan sehingga ia sedikit empuk. |
3 Setelah empuk, masukkan kupang yang di perap tadi dan gaul sebati. Tutup kuali sebentar. |
4 Masukkan hirisan bawang besar, bawang putih, hirisan halia dan hirisan lada hijau. Gaul hingga sebati dan tutup kuali sebentar.Perasakan dengan garam dan gula. |
Selasa, 30 November 2010
Kupang Goreng Kunyit
Label:
Kupang Goreng Kunyit
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan