Bahan-Bahan: | |
4 camca besar minyak | |
2 cawan tepung gandum | |
4 biji bawang merah, dimayang halus | |
3 ½ cawan air | |
1 cawan gula pasir | |
Beberapa titik pewarna kuning | |
Cara menyediakan: | |
1 Panaskan minyak. Goreng bawang hingga garing. Angkat bawang goreng dan tuang minyak ke dalam mangkuk kecil. | |
2 Lengserkan loyang dengan minyak tadi. | |
3 Bancuh tepung bersama air dan kacau hingga sebati. Tapis bancuhan ke dalam kuali bersih. | |
4 Masukkan gula dan pewarna ke dalam bancuhan tepung. Kacau di atas api secara perlahan hingga kental dan tidak berbau tepung lagi selama 20 minit. | |
5 Apabila cukup masak, angkat & tuang Khasidah ke dalam loyang. Tuang baki minyak dan tabur bawang goreng. Biar sejuk sebelum dipotong dan dihidangkan. |
Isnin, 22 November 2010
Khasidah
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan