Bahan-bahan: |
Bahan Untuk Keropok: |
2 ekor ikan kembung atau selayang |
100 gm tepung sagu |
30 gm tepung kanji |
1 1/2 sudu kecil garam |
Sedikit serbuk perasa. |
Cara menyediakan: |
1. Bersihkan ikan. Buang kulit ikan dengan mengoyakkan kulit dari kepala hingga ke ekor. Ambil isi ikan sahaja. |
2 Potong isi ikan kecil sedikit supaya mudah untuk dikisar dan kisarkan isi ikan hingga hancur |
3 Masukkan tepung sedikit sedikit ke dalam bekas yang mengandungi ikan. Gaul sebati sehingga ke semua tepung habis. Masukkan garam dan serbuk perasa. |
4 Ambil sedikit adunan keropok dan gentel di atas papan. Taburkan sedikit tepung kanji di atas papan supaya tidak melekat pada papan. Ulang sampai habis. |
5 Panaskan air di dalam periuk. Masukkan keropok setelah air mendidih. Angkat keropok setelah ia timbul dipermukaan. |
6 Keropok yang belum direbus tadi boleh juga digoreng terus tanpa merebusnya terlebih dahulu. |
Bahan Untuk Sos: |
Sedikit gula melaka |
1 sudu kecil asam jawa dibancuh dengan air |
2 sudu besar gula |
1/2 sudu kecil garam |
2 sudu besar cuka |
1 sudu besar tepung jagung untuk memekatkan sos |
2/3 cawan air |
Cara menyediakan: |
Masukkan air ke dalam periuk dengan api yang perlahan. Selepas itu masukkan chili kisar, gula melaka dan air asam jawa. Bila sudah mendidih, masukkan garam dan gula. Masukkan cuka dan akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung untuk pekatkan sos. |
Rabu, 24 November 2010
Keropok Lekor
Label:
Keropok Lekor
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan