Bahan-bahan |
500 gram ubi keledek |
1 cawan tepung gandum |
2 sudu besar tepung ubi |
Gula pasir |
Cara menyediakan: |
1 Lecek halus ubi keledek yang telah direbus dan ditoskan ketika masih panas. Apabila cukup halus, sejukkan sebentar. |
2 Masukkan tepung dan uli rata hingga menjadi doh. Dohnya memang lembut dan melekat di tangan, kerana doh yang begini menghasilkan kuih keria yang lembut. |
3 Taburkan tepung di talam dan tapak tangan. Bentukkan kuih menjadi gelang, mengikut saiz kegemaran masing-masing. Buat hingga habis. |
4 Panaskan minyak dan goreng kuih hingga warna keemasan. |
5 Sejukkan sebentar sebelum disira. |
Isnin, 22 November 2010
Keria
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan