Keladi Candik atau nama botaninya alocasia denudata enggler dikenali juga dengan nama keladi merbah. Buahnya bergugus dan berwarna merah kekuningan apabila masak. Buahnya tidak boleh dimakan kerana beracun. |
Di gunakan untuk rawatan. |
Merawat Luka Luaran - kulit batangnya yang disiat. Kulit itu digunakan untuk membalut luka sebelum dibalut dengan kain.Ianya amat berkesan dan luka akan kering dalam masa yang singkat |
Merawat Kayap - Ambil batang daun keladi candik, keluarkan airnya, bubuhlah ke tempat yang naik kayap. Ulangi sehingga kayap tersebut hilang. |
# Keladi ini amat gatal bila terkena mana mana bahagian kulit. Berhati hati ketika menggunakannya. |
Khamis, 18 November 2010
Keladi Candik
Label:
Keladi Candik
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan