free counters

Ahad, 28 November 2010

Kek Marble Susu


Bahan-bahan:

250 gram  majerin
200 gram gula castor
2 camca teh ovalette
5 biji telur
270 gram superfine flour
1 camca teh serbuk penaik
60 gram susu pekat
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar susu segar
1 camca teh chocolate emulso

Cara penyediaan:

1 Ayak tepung dan baking powder bersama. Ketepikan.
2 Putar majerin, gula dan ovelette hingga kembang dan berkrim.
3 Masukkan telur sebiji demi sebiji. Teruskan memutar adunan.
4 Kaupbalikkan tepung menggunakan spatula.
5 Masukkan susu pekat dan putar sebati.
6 Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian dibiar begitu sahaja, satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko, chocolate emulco dan susu segar.
7 Alas loyang  dengan kertas minyak. Sudukan sesenduk adunan tanpa koko ke tengah loyang. Dikuti dengan adunan koko, silih berganti antara dua adunan sehingga habis.
8 Bakar pada suhu 180C selama  50min atau sehingga adunan tidak melekat pada lidi tester.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan