Bahan-bahan: | |
250 ml air | |
60 gram gula pasir | |
2 helai daun pandan, disimpul | |
180 gram gula melaka | |
120 gram tepung sagu | |
150 gram tepung beras basah | |
1 sudu teh air kapur | |
½ biji kelapa muda parut diambil putihnya sahaja | |
½ sudu teh garam | |
Cara menyediakan: | |
1 Didih gula melaka bersama gula pasir, air dan daun pandan di dalam periuk hingga gula larut menjadi sirap gula. | |
2 Masukkan tepung beras, tepung sagu dan air kapur di dalam mangkuk. Tapis sirap gula ke dalam adunan tepung dan kacau hingga sebati dan tidak berketul ketul.Tuang adunan ke dalam loyang. | |
3 Panaskan kukusan. Masukkan loyang kedalam kukusan. Kukus selama 20-30 minit sehingga masak. Setelah masak sejukkan dan potong. | |
4 Gaul kelapa bersama garam dan sedikit gula. Dan Gaul kuih yang telah dipotong dengan kelapa. | |
Isnin, 22 November 2010
Kaswi
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan