free counters

Sabtu, 27 November 2010

Biskut Mentega Aneka Jem


Bahan-bahan:

300 gram tepung gandum
200 gram mentega
170  gram gula kastor
2 biji kuning telur
2 sudu teh esen vanila
1 sudu teh serbuk penaik
Jem blueberry secukupnya
Jem nenas secukupnya
Jem coklat secukupnya

Cara menyediakan:

1  Pukul mentega bersama esen vanila, gula kastor dan telur kuning sehingga kembang dan gebu.
2 Kemudian masukkan tepung dan serbuk penaik secara perlahan lahan. Pukul lagi sehingga adunan menjadi sebati.
3 Bulatkan doh mengikut saiz yang dikehendaki dan leperkan dengan menggunakan sudu. Tekan bahagian tengah doh dengan ketebalan satu sm dan lebar 1.5cm.
4 Setelah itu masukkan  jem yang dipilih di bahagian tengah doh tadi.
5 Bakar kuih  selama 25 minit dengan suhu sederhana. Sejukkan di atas dulang sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan