Bahan-bahan : |
3 biji timun dipotong kasar memanjang |
2 biji lobak merah dipotong kasar memanjang |
2 biji chili merah dibelah memanjang |
2 biji chili hijau dibelah memanjang |
4 biji bawang besar dibelah menyerong |
10 ulas bawang putih dihiris nipis |
Sedikit Air |
Minyak untuk menumis |
Cuka Epal (secukup rasa) |
Pes Cili (1/2 cawan) |
Halia yang dihiris nipis |
1 sudu kecil serbuk kunyit |
1 sudu kecil biiji sawi |
Gula dan garam secukup rasa |
Cara menyediakan: |
1 Goreng biji sawi beberapa ketika. |
2 Tumis hirisan bawang putih serta bawang besar hingga wangi dan layu. |
3 Masukkan pes cili. Tumis hingga pecah minyak. |
4 Masukkan sedikit garam, cili, halia dan lobak merah. Gaul rata hingga lobak dan cili sedikit layu. |
5 Masukkan timun, serbuk kunyit, gula, sedikit air dan cuka. |
6 Ratakan dan masak hingga semua bahan layu dan sebati bersama semua rasa. |
Jumaat, 26 November 2010
Acar Rampai
Label:
Acar Rampai
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan