free counters

Sabtu, 20 November 2010

Abok Abok


Bahan-Bahan: 
1 kg kelapa parut
500g sagu biji
2 tsp rata garam halus Gula melaka secukupnya
daun pisang(dilayur)
Lidi secukupnya

Cara menyediakan:
1 Basuh sagu biji.Tapis dab biarkan 30 minit.
2 Basuh sagu biji sekali lagi.Biarkan di tapisan selama 30 minit lagi.
3 Gaul sagu biji dengan kelapa parut dan garam halus.
4 Letakkan satu sudu makan campuran sagu biji-kelapa ke atas daun pisang. Tabur gula melaka yang telah diracik. Tutup dengan satu atau dua sudu makan campuran sagu biji-kelapa parut.
5 Semat daun pisang dengan lidi.
6 Kukus hingga naik wap(20 minit)atau sehingga daun pisangnya layu. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan