Bahan-bahan : |
500 gram ikan tongkol |
10 biji kacang bendi |
2 biji buah tomato dibelah 4 |
1/2 cawan jus asam jawa |
2 tangkai bunga kantan dibelah 2 |
4 sudu besar minyak masak |
Garam secukup rasa |
Bahan Untuk Dikisar: |
10 tangkai chili kering |
1 labu bawang besar |
3 ulas bawang merah |
3 ulas bawang putih |
1 sudu kecil kunyit serbuk |
3 cawan air |
Cara penyediaan: |
1 Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik minyak dan berbau wangi. |
2 Masukkan air asam jawa dan air. Renehkan sehingga mendidih. |
3 Masukkan ikan dan garam dan biarkan sehingga mendidih lagi. |
4 Masukkan buah tomato, bunga kantan dan kacang bendi. |
5 Perlahankan api dan biarkan sehingga naik minyak dan sayur lembut. |
Selasa, 30 November 2010
Tongkol Masak Asam Pedas
Label:
Tongkol Masak Asam Pedas
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan