free counters

Sabtu, 20 November 2010

Daun Salam


Daun Salam atau nama botaninya Laurus nobilis ialah daun beraroma yang digunakan dalam masakan kerana aroma dan rasanya yang unik. Pokoknya dipanggil laurel dan buahnya seperti buah zaitun. Ia mempunyai dahan yang merimbun dan berbentuk agak ringkas. Bunganya berwarna putih atau merah muda dan berbau wangi. Buahnya kecil seperti buah beri, berwarna merah dan bertukar menjadi coklat apabila matang sepenuhnya.Rasanya manis  manis kelat. Daunnya yang kering berbau wangi seakan serai.
Di gunakan untuk rawatan.
Merawat Penyakit Kencing Manis, Cirit Birit Dan Darah Tinggi - Bagi merawat kencing manis dan tekanan darah tinggi, caranya 20 helai daun salam direbus bersama tiga gelas air hingga menjadi satu gelas. Air ini diminum dua kali sehari sebelum makan pagi dan malam. 
Merawat Kudis - Daunnya dilumatkan dengan ditumbuk halus dan ditampal pada bahagian yang terlibat sebelum dibalut. Biarkan sehingga kering sebelum balutan dibuka. 
Menurunkan Kolesterol Dalam Darah - Dengan cara merebus daunnya dan diminum air rebusan  tiga kali sehari.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan