free counters

Isnin, 22 November 2010

Burger Malaysia


Bahan-Bahan: 

200g tepung gandum
150ml susu cair
2 sudu besar margerin
3 sudu besar gula halus
2 sudu kecil serbuk yis kering
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
 sambal ikan bilis
 timun dihiris nipis

Cara-cara

1 Masukkan ke dalam mangkuk tepung gandum, susu cair, margerin, gula halus, serbuk yis dan garam. Uli sehingga tak melekat pada  tangan. Biarkan doh seketika selama lebih kurang 30min.
2 Lepas tu , tumbuk-tumbuh doh roti tadi untuk keluarkan angin. Kemudian bentukkan  bulat sebesar bebola golf.
3 Biarkan seketika dan kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
4 Belah 2 roti dibahagian tengah tapi jangan putus,  dengan sambal bilis dan juga timun yang dihiris nipis-nipis

Tiada ulasan:

Catat Ulasan