Bahan-bahan: |
Seekor ayam dipotong mengikut citarasa |
1 cawan santan pekat |
1 cm lengkuas diketuk |
Daun limau purut dibuang uratnya |
1 sudu kecil lada sulah |
Garam dan gula secukup rasa |
Air secukupnya |
1 keping asam gelugor |
Bahan Untuk dikisar: |
4 biji buah keras |
5 tangkai chili kering yang direndam dalam air panas seketika |
2 biji cili api |
5 ulas bawang merah |
2 ulas bawang putih |
Sedikit kunyit hidup |
Cara penyediaan: |
1 Tumis bahan kisar hingga naik bau dan pecah minyaknya. Masukkan ayam dan gaul rata hingga ayam empuk. |
2 Kemudian masukkan santan. Kacau sentiasa. Biarkan hingga mendidih. Perasakan dengan garam dan gula. Masukkan daun limau purut. Bolehlah diangkat dan hidangkan.. |
Ahad, 28 November 2010
Ayam Masak Kalio
Label:
Ayam Masak Kalio
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan