Bahan-Bahan: |
½ cawan gula kaster |
1 cawan mentega |
1 biji telur |
1 camca teh vanila esen |
1 ¾ cawan tepung halus atau superfine |
1 ½ cawan tepung jagung |
1 camca teh emplex (boleh digantikan dengan baking powder) |
1 cawan nestum-kisar |
Untuk Hiasan Atas: |
1 kuning telur |
½ cawan nestum |
Cara penyediaan: |
1 Pukul mentega dan gula kaster sehingga hampir kembang. Kemudian masukkan telur dan vanilla esen. Kacau sehingga sebati. |
2 Ayak tepung gandum, tepung jagung, emplex dan nestum. Kemudian campurkan dalam adunan mentega, gula dan telur yang dipukul tadi. |
3 Kacau sehingga membentuk doh yang lembut. Sekiranya doh lembik tambahkan dengan sedikit tepung. |
4 Canaikan doh setebal 5-8mm dan terapkan mengikut bentuk yang disukai. |
5 Untuk hiasan, sapukan atas biskut yang belum dibakar dengan kuning telur dan taburkan dengan nestum. |
6 Bakar dalam ketuhar selama 10-12 minit pada suhu 180 darjah celsius atau sehingga biskut menjadi keemasan |
Jumaat, 15 Julai 2011
Biskut Nestum
Label:
Biskut Nestum
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan