Bahan-bahan : |
Bahan Lapisan Pertama: |
150 gram gula |
6 gram serbuk agar-agar |
30 gramm tepung kastard |
400 ml air |
100 ml susu cair |
3 sudu besar jagung tin |
Sedikit pewarna kuning |
Bahan Lapisan Kedua (A): |
12 gram serbuk agar-agar |
1 liter air |
200 gram gula |
Bahan Lapisan Kedua (B): |
2 biji kuning telur |
100 ml susu cair |
20 gram tepung jagung |
Sedikit perasa strawberi |
Sedikit pewarna merah jambu |
Cara penyediaan: |
1 Satukan bahan lapisan pertama, masak sehingga pekat. |
2 Kemudian masukkan jagung dan kacau sebati. |
3.Selepas itu, tuangkan adunan ke dalam acuan dan biarkan ia beku. |
4 Masak pula bahan lapisan kedua (a) sehingga mendidih. Tuangkan ke dalam lapisan pertama. |
5 Kemudian masakkan bahan lapisan kedua (B). Kacau sehingga pekat sedikit, kemudian tuangkan pada lapisan pertama tadi. |
6 Biarkan sejuk seketika, barulah masukkan ke dalam peti ais. |
Khamis, 2 Disember 2010
Puding Seroja
Label:
Puding Seroja
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan