Bahan-bahan : |
Bahan A : |
1 biji buah mangga dibuat puri |
3 sudu besar gula kastor |
2 sudu besar krim pekat |
1 sudu besar badam kisar |
2 sudu besar jus limau |
Bahan B : |
1 biji buah strawberi |
1 hiris buah mangga |
1 sudu besar jus limau kasturi |
2 sudu kecil serbuk agar-agar |
Sedikit pewarna hijau |
Cara penyediaan: |
1 Kisar mangga dengan sedikit air dan masak bersama gula sehingga sebati |
2 Setelah sejuk, perahkan jus lemon dan masukkan satu serbuk agar-agar yang telah dicairkan dengan lima sudu besar air panas. |
3 Krim pekat dipukul sehingga kembang dan gaul bersama adunan tadi. |
4 Kemudian masukkan pula badam dan tuangkan dalam acuan. Sejukkan. |
5 Buah strawberi dan mangga dipotong dan susun di atas adunan di atas. |
6 Ambil satu sudu kecil serbuk agar-agar bersama satu cawan air, pewarna hijau, gula, masukkan jus limau kasturi. Didihkan. |
7 Tuangkan ke atas adunan yang telah disusun buah tadi. |
Khamis, 2 Disember 2010
Puding Kristal
Label:
Puding Kristal
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan