free counters

Ahad, 21 November 2010

Batang Buruk


Bahan-bahan :

Bahan Untuk Doh.

500 gram tepung gandum
250 gram kelapa parut putih
3 sudu makan tepung beras
2 biji telur
5 sudu besar marjerin
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Cara menyediakan:

1 Goreng kelapa parut hingga keperangan, biarkan sejuk dan kisar halus.
2 Gaul sebati tepung gandum,tepung beras, garam dan kelapa parut tadi.
3 Masukkan marjerin dan gaul rata. Masukkan telur, gaul rata. Akhir sekali masukkan air secukupnya hingga terbentuk doh . Biarkan  seketika selama 20minit.

Bahan Untuk Inti.

200 gram kacang hijau
200 gram gula pasir

Cara menyediakan:

Rendamkan kacang hijau selama 4 jam dan toskan airnya sehingga kering. Kemudian  goreng kacang hijau tanpa minyak hingga naik bau. Setelah sejuk, kisar dengan gula pasir hingga halus. 


1 Canaikan doh sehingga menjadi nipis dan potong mengikut ukuran 2cm x 3cm lebihkurang. Dengan menggunakan penyedut minuman(straw) bersaiz besar, gulungkan doh yang telah dipotong.
2 Goreng dengan menggunakan minyak yang banyak   sehingga warna keemasan. Setelah sejuk, sumbat dengan inti agak ketat dan penuh.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan