Bahan-bahan : |
Bahan Untuk Doh. |
500 gram tepung gandum |
250 gram kelapa parut putih |
3 sudu makan tepung beras |
2 biji telur |
5 sudu besar marjerin |
Garam secukup rasa |
Air secukupnya |
Cara menyediakan: |
1 Goreng kelapa parut hingga keperangan, biarkan sejuk dan kisar halus. |
2 Gaul sebati tepung gandum,tepung beras, garam dan kelapa parut tadi. |
3 Masukkan marjerin dan gaul rata. Masukkan telur, gaul rata. Akhir sekali masukkan air secukupnya hingga terbentuk doh . Biarkan seketika selama 20minit. |
Bahan Untuk Inti. |
200 gram kacang hijau |
200 gram gula pasir |
Cara menyediakan: |
Rendamkan kacang hijau selama 4 jam dan toskan airnya sehingga kering. Kemudian goreng kacang hijau tanpa minyak hingga naik bau. Setelah sejuk, kisar dengan gula pasir hingga halus. |
1 Canaikan doh sehingga menjadi nipis dan potong mengikut ukuran 2cm x 3cm lebihkurang. Dengan menggunakan penyedut minuman(straw) bersaiz besar, gulungkan doh yang telah dipotong. |
2 Goreng dengan menggunakan minyak yang banyak sehingga warna keemasan. Setelah sejuk, sumbat dengan inti agak ketat dan penuh. |
Ahad, 21 November 2010
Batang Buruk
Label:
Batang Buruk
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan