free counters

Ahad, 28 November 2010

Ayam Masak Kalio


Bahan-bahan:

Seekor ayam dipotong mengikut citarasa
1 cawan santan pekat
1 cm lengkuas diketuk
Daun limau purut dibuang uratnya
1 sudu kecil  lada sulah
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
1 keping asam gelugor

Bahan Untuk dikisar:

4 biji buah keras 
5 tangkai chili kering yang direndam dalam air panas seketika
2 biji cili api 
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit kunyit hidup

Cara penyediaan:

1 Tumis bahan kisar hingga naik bau dan pecah minyaknya. Masukkan ayam dan gaul rata hingga ayam empuk. 
2 Kemudian masukkan santan. Kacau sentiasa. Biarkan hingga mendidih. Perasakan dengan garam dan gula. Masukkan daun limau purut. Bolehlah diangkat dan hidangkan..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan