Bahan-bahan : |
4 biji limau nipis/kasturi jeruk |
10 biji belimbing buluh jeruk |
20 biji cermai jeruk |
5 biji mangga muda jeruk |
1 cawan kismis |
5 biji buah pala jeruk |
1 mangkuk kecil halia jeruk |
10 biji prune |
250gm buah asam boi – warna merah |
5 biji buah bidara jeruk |
20 biji bawang merah, biar sebiji-sebiji |
5 biji bawang putih, biar sebiji-sebiji |
Sedikit bijan yang sudah disangai |
Setengah botoll kecil cuka putih |
2 1/2 cawan gula |
1 1/2 cawan cili kering yang telah siap dikisar |
2 sudu serbuk ketumbar |
1 sudu serbuk jintan manis |
1 sudu serbuk jintan putih |
sedikit bijan goreng |
5 biji bawang merah dihiris |
3 biji bawang putih, dihiris |
1 cawan minyak untuk menumis |
Cara menyediakan: |
1 Panaskan minyak, tumiskan bawang hiris hingga wangi. kemudian masukkan cili kisar. Bila cili garing, masukkan serbuk ketumbar, jintan manis dan jintan putih. |
2 Bila telah wangi, masukkan gula dan cuka. bila gula telah larut dan pekat, masukkan buah-buahan serta bawang. Masaklah hingga pekat dan agak kering. |
3 Akhir sekali, masukkan bijan goreng. Bolehlah diangkat dan dihidangkan. |
Jumaat, 26 November 2010
Acar Buah Buahan
Label:
Acar Buah Buahan
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan